Inschrijven & praktische info TKO VOLT

Je schrijft in voor een opleiding in twee stappen:
We werken met een semestersysteem. Dat wil zeggen dat je kan starten met je opleiding in september of februari. Zo verlies je geen volledig schooljaar als je het na je decemberexamens niet meer ziet zitten op je secundaire school. Omgekeerd kan je afstuderen in het tweedekansonderwijs in januari en nog aansluiten bij een opleiding in het hoger onderwijs in het tweede semester.

Kan ik meteen starten in het TKO met een opleiding?

Eerst schrijf je je in voor de opleiding die je wil volgen. Je betaalt 30 euro als voorschot op de definitieve factuur en kan daarna meedoen aan de startweek in september of februari.

Tijdens deze inloopperiode krijg je informatie over het modulair systeem. Je legt niveautesten en vrijstellingsproeven af. Je maakte kennis met je toekomstige klasgenoten en leerkrachten en je kan eventueel voorbereidende modules volgen. We organiseren een inloopperiode voorafgaand aan de start van het semester. Concreet betekent dit dat je eind augustus/ begin september of eind januari/ begin februari vrij moet zijn om hieraan te kunnen deelnemen.

Heb je meegedaan aan de startweek? Samen met je trajectbegeleider of opleidingscoördinator beslis je voor welke modules je dat semester wil inschrijven. Je inschrijving is pas definitief als je voor alle modules betaald hebt op het secretariaat.

Kan ik vrijstellingen krijgen?

Je kan vrijstellingen krijgen voor bepaalde modules in de opleiding op basis van:

 • vrijstellingsproeven die je aflegt tijdens de inloopperiode
 • een geldig studiebewijs dat je meebrengt tijdens de inloopperiode zoals  
  • een diploma, getuigschrift of certificaat dat je al behaald hebt
  • deelattesten van de Examencommissie Vlaamse Gemeenschap
  • een attest van een vormings- of opleidingsinstelling (aangevuld met een opgave van de opleidingsinhoud en opleidingsduur)
  • schoolrapporten van het vierde, vijfde of zesde jaar secundair onderwijs

Waar & Wanneer kan ik mij inschrijven?

Campus Heverlee
Interleuvenlaan 3-5
3001 Leuven
016-31 99 20
openingsuren

Studiegebieden
 • AAV
 • ASO Wetenschappen – Wiskunde
 • Design
 • Handel
 • Personenzorg

Campus Tienen
Alexianenweg 2 (ingang via Gilainstraat 1)
3300 Tienen
016-76 83 10
openingsuren

Studiegebied
 • Handel: Medisch administratief bediende
  ICT: ICT & administratie
 • Technische opleidingen:
  Loodgieter – Monteur centrale verwarming Machinaal houtbewerker - Meubelmaker

Wat breng ik zeker mee?

 • €30 (administratiekost), bij voorkeur te betalen met bancontact
 • je identiteitskaart.

Waar vind ik meer informatie over jullie opleidingen?

Kijk eerst even rond op onze website. 
Heb je nog vragen? Kom dan zeker langs op een van onze infomomenten.
Heb je een dringende vraag? Neem dan contact met het secretariaat of een van de opleidingscoördinatoren.

LESUREN

Overdag

 • Voormiddag tussen 8u45 en 12u35
 • Namiddag tussen 13u15 en 17u05
 • Totaal: 17 à 20 uur per week

Avond

 • maandag, dinsdag, woensdag en donderdag tussen 18u15 en 22u05.

Hoe verlopen de lessen?

Je krijgt klassikaal les en werkt vaak in groep aan opdrachten. Onze leerkrachten brengen de leerstof aan op een manier die aansluit bij de leefwereld van volwassenen. Een goed persoonlijk contact tussen leerkrachten en cursisten vinden wij belangrijk. Zo kunnen wij je nog beter begeleiden op weg naar je diploma secundair onderwijs.

Hoe word ik geëvalueerd?

Afhankelijk van de module werken we met gespreide evaluatie of eindevaluatie of een combinatie van de beide. Meer informatie hierover krijg je aan het begin van elke module van de leerkracht. Tijdens de modules krijg je ook geregeld feedback van je leerkracht over je vooruitgang.

Kan ik extra studiebegeleiding krijgen?

Heb je nood aan extra uitleg of heb je een leerstoornis? Weet je niet goed hoe je de leerstof moet verwerken of een opdracht moet aanpakken? Wij willen jou helpen om je diploma secundair onderwijs te behalen.  Daarom hebben we een team van cursistenbegeleiders en buddy’s die jou in persoonlijke begeleidingssessies of in kleine groepen ondersteunen.

Welk cursusmateriaal moet ik aankopen?

Voor de meeste modules gebruik je ofwel een handboek of een syllabus van de leerkracht. Soms moet je ook ander materiaal aankopen. Meer informatie hierover vind je in de modulefiches. Neem hiervoor een kijkje op de webpagina van de afzonderlijke opleidingen. 

De handboeken kan je aankopen bij de Standaard Boekhandel, Naamsestraat 57, 3000 Leuven Op vertoon van je inschrijvingsformulier of studentenkaart krijg je 5 of 10% korting. Woon je niet in Leuven? Dan kan je telefonisch contact opnemen met de Standaard Boekhandel op 016 23 98 21 en de boeken in een filiaal bij jou in de buurt laten leveren.

De prijs van de syllabus, andere kosten zoals kopiegeld, geld voor uitstappen en themadagen betaal je samen met je inschrijvingsgeld voor de module(s) op het secretariaat.