Wegwijs in de werking van het tweedekansonderwijs

Wanneer start het schooljaar?

We werken met een semestersysteem. Dat wil zeggen dat je kan starten met je opleiding in september of februari. Zo verlies je geen volledig schooljaar als je het na je decemberexamens niet meer ziet zitten op je secundaire school. Omgekeerd kan je afstuderen in het tweedekansonderwijs in januari en nog aansluiten bij een opleiding in het hoger onderwijs in het tweede semester.

 Kan ik meteen starten in het TKO met een opleiding?

Voor je effectief inschrijft voor een opleiding willen we je laten kennismaken met ons centrum en de manier waarop we werken. Om je te kunnen adviseren over jouw mogelijkheden binnen ons centrum willen we ook een beeld krijgen van jouw motivatie en capaciteiten. Dit doen we tijdens de inloopperiode.

Tijdens deze inloopperiode krijg je informatie over het modulair systeem. Je legt niveautesten en vrijstellingsproeven af. Je maakte kennis met je toekomstige klasgenoten en leerkrachten en je kan eventueel voorbereidende modules volgen.
We organiseren een inloopperiode voorafgaand aan de start van het semester. Concreet betekent dit dat je eind augustus/ begin september of eind januari/ begin februari vrij moet zijn om hieraan te kunnen deelnemen.

Voor de start van de inloopperiode schrijf je je in op het secretariaat. Je betaalt 10 euro administratiekosten. Op het einde van de inloopperiode schrijf je je in voor specifieke modules van de gekozen opleiding

Kan ik vrijstellingen krijgen?

Je kan vrijstellingen krijgen voor bepaalde modules in de opleiding op basis van:

Hoe verlopen de lessen in het TKO Leuven?

Je krijgt klassikaal les en werkt vaak in groep aan opdrachten. Onze leerkrachten brengen de leerstof aan op een manier die aansluit bij de leefwereld van volwassenen. Een goed persoonlijk contact tussen leerkrachten en cursisten vinden wij belangrijk. Zo kunnen wij je nog beter begeleiden op weg naar je diploma secundair onderwijs.

Hoe word ik geëvalueerd?

Afhankelijk van de module werken we met gespreide evaluatie of eindevaluatie of een combinatie van de beide. Meer informatie hierover krijg je aan het begin van elke module van de leerkracht. Tijdens de modules krijg je ook geregeld feedback van je leerkracht over je vooruitgang.

Kan ik extra studiebegeleiding krijgen?

Heb je nood aan extra uitleg of heb je een leerstoornis? Weet je niet goed hoe je de leerstof moet verwerken of een opdracht moet aanpakken? Wij willen jou helpen om je diploma secundair onderwijs te behalen.  Daarom hebben we een team van cursistenbegeleiders en buddy’s die jou in persoonlijke begeleidingssessies of in kleine groepen ondersteunen.

Welk cursusmateriaal moet ik aankopen?

Voor de meeste modules gebruik je ofwel een handboek of een syllabus van de leerkracht. Soms moet je ook ander materiaal aankopen. Meer informatie hierover vind je in de modulefiches. Neem hiervoor een kijkje op de webpagina van de afzonderlijke opleidingen.

De handboeken kan je aankopen bij de Standaard Boekhandel, Naamsestraat 57, 3000 Leuven Op vertoon van je inschrijvingsformulier of studentenkaart krijg je 5 of 10% korting. Woon je niet in Leuven? Dan kan je telefonisch contact opnemen met de Standaard Boekhandel op 016 23 98 21 en de boeken in een filiaal bij jou in de buurt laten leveren.

De prijs van de syllabus, andere kosten zoals kopiegeld, geld voor uitstappen en themadagen betaal je samen met je inschrijvingsgeld voor de module(s) op het secretariaat.