Folder CVO VOLT 2015-16

InDesign: layout & typografie (70% e-learning)

Officiële module benaming: Typografie / lay-out

Start lessen : 11/02/2021
Einde lessen : 17/06/2021
Frequentie : maximaal 1 /week
Inschrijven vanaf : 03/12/2020
Inschrijvingsgeld : €90
Lestijden : 60
Lesmomenten
donderdag :18:15u - 21:10u (Heverlee IL5)

Module omschrijving

Hoe plaatst u tekst en beeld op de pagina, zodat het resultaat een aantrekkelijke en heldere layout heeft. Wat is een prettig formaat en welk medium zal er worden gebruikt?

Welk beeld past het beste en hoe combineer je dat met typografie. In deze cursus leert u deze lay-out principes herkennnen en toepassen. Met kennis van lettertypes, van typografische normen, kleurgebruik en ruimteverdeling , maken we van elke visuele uiting een aantrekkelijk en leesbaar product.

Je leert hier hoe woord, beeld en kleur op een verantwoorde manier gecombineerd kunnen worden in bijvoorbeeld een advertentie, magazine of flyer. De cursus Typografie en lay-out is dan ook méér dan een cursus lay-outen. U wordt geïntroduceerd in het vormgevingsproces en de typografische aspecten die een designer nodig heeft.

In deze cursus werken we met het programma Adobe InDesign, het populairste DTP programma met de ultieme werkset voor pagina-ontwerpen en lay-outs. Adobe Indesign is makkelijk combineerbaar met andere Adobe programma’s zoals illustrator en photoshop.

Doelpubliek

Wil je al de ruimte om de module goed te kunnen combineren met een baan of druk privéleven? Dan kan deze cursus iets voor jou zijn.

Deze gaat door in 67% afstandsonderwijs waardoor er ruimte is om flexibel en doelgericht te studeren. Door middel van tutorials afgewisseld met online vragen momenten sta je er zeker niet alleen voor. Je docent geeft je de begeleiding die je nodig hebt. De 5 praktijklessen zorgen er voor dat je ook de belangrijkste vaardigheden onder de knie krijgt.

Inhoud

•  Basis principes lay-out
•  Basis principes typografie
•  Meerpagina documenten aanmaken in verschillende formaten
•  Basispagina’s en stramienen
•  Werken met beeld, bestanden importeren en koppelen
•  Beelden plaatsen en bewerken
•  Werken met tekst
•  Kleurgebruik
•  Documenten drukklaar maken

Toelatingsvoorwaarden

Vlot kunnen werken met de computer (bestanden kopiëren, opslaan, programma’s openen ….)

Cursus materiaal

•  Cursusmateriaal (lessamenvattingen, bronbestanden bij oefeningen, referentiemateriaal) wordt kosteloos ter beschikking gesteld

•  Elke cursist beschikt best over een USB-stick, waarmee snel en eenvoudig bestanden kunnen worden getransporteerd.

• Er wordt gewerkt met Adobe Indesign, het is aangeraden hierover thuis te beschikken. Indesign maakt deel uit van de Creative Cloud van Adobe. Adobe CC kost ongeveer 20 euro/maand met studentenlicentie of via de school aan een voordelig tarief van €75/jaar (i.p.v. €236) verkrijgbaar bij inschrijving (vraag ernaar op het secretariaat of via info.design@cvovolt.be.)

Extra informatie over deze module

Deze module wordt 1 keer per schooljaar ingericht (februari).

Mogelijke vervolgmodules

Illustrator: grafische vormgeving 1
Prentenboek illustreren
Richting Multimedia operator
Richting Webdesigner