Wat vertellen cursisten over de lessen Nederlands voor anderstaligen aan CVO VOLT?

DSC_0315bewDaniela uit Griekenland

“Anderhalf jaar geleden kwam ik naar België. Ik ben toen bij CVO VOLT in niveau 1 gestart. Op dit moment zit ik in niveau 6. Ik volg een intensieve cursus dus ik kom vier voormiddagen per week naar de les. Nederlands is een mooie taal en ik zou graag het diploma van niveau 9 behalen. Ik studeer echt heel graag Nederlands. Hier in het CVO werken de leerkrachten heel methodisch. Ze gebruiken veel verschillende manieren om het Nederlands over te brengen. Ze zijn ook erg behulpzaam. Ik ben dus fan van alle leerkrachten die ik al heb gehad. Wat ook fijn is, is dat we een multiculturele klas zijn. We zitten met zoveel verschillende nationaliteiten samen. We zien elkaar veel en de klas voelt nu een beetje aan als familie!”

 

DSC_0421bewKarthikeyan uit India

“Mijn kinderen zijn pas op school gestart. Zij zijn dus de eerste reden dat ik Nederlands wil leren. Een andere reden is mijn werk. Ik ben software-ingenieur en mijn collega’s spreken allemaal Engels. Tijdens de middagpauze schakelen ze echter al snel over naar het Nederlands. Omdat ik ook écht contact wil met mijn Vlaamse collega’s, wil ik hun taal spreken. Voor mij is de Nederlandse taal niet zo moeilijk. Het Nederlands heeft veel dingen gemeenschappelijk met het Engels. Sommige woorden zijn bijna hetzelfde maar hebben gewoon een andere spelling of uitspraak. Hoewel India niet bepaald in de buurt van België ligt, heeft de Nederlandse grammatica ook gelijkenissen met die van mijn moedertaal. Ik heb gekozen voor een cursus met e-learning omdat ik dan thuis oefeningen kan maken. Eén avond per week kom ik naar de les en ik maak thuis online oefeningen op een moment dat het voor mij past. Ik kan de nieuwe leerstof dus zelfstandig inoefenen. Op het leerplatform horen we ook de uitspraak van de nieuwe woorden. Het is handig dat je die telkens opnieuw kunt beluisteren. Ik merk dat mijn collega’s het appreciëren dat ik hun taal leer. De laatste tijd begin ik mijn Skype-gesprekken in het Nederlands en dat vinden ze duidelijk leuk!”

 

DSC_0320beAhmad uit Irak

“Ik zit in niveau 3 en ik studeer graag Nederlands. Vroeger was ik koeltechnieker. Op mijn werk sprak ik Nederlands met mijn collega’s. Nu hebben mijn vrouw en ik een broodjeszaak in het centrum van Leuven. Daar spreek ik vaak Nederlands met de klanten. Ik ben Belg en dan is het belangrijk om ook de taal goed te beheersen. Vroeger had ik het heel druk met mijn job maar nu heb ik meer tijd om een cursus te volgen. Ik kom vier namiddagen per week naar het CVO. Hier leer ik praktische dingen die ik ook buiten de les kan gebruiken. We doen ook veel spreekoefeningen. Ik kom dus met plezier naar de les!”

 

DSC_0431gewSvetlana uit Letland

“In 2017 ben ik naar België verhuisd. Mijn man en ik zijn allebei luchtverkeersleider en we droomden er al langer van om in een ander land te wonen en werken. Op dit moment zijn er in veel landen luchtverkeersleiders te kort maar toen was België het eerste land dat een vacature uitschreef. Belgen vinden het altijd een beetje grappig als ik zeg dat ik van het klimaat hier hou. Maar het is waar: het is hier veel warmer dan in Riga! Ik zie de zon nu veel meer. In de winter zien we in Riga de zon soms vier maanden niet. Ik hou ook van de mentaliteit van de Belgen. Ze genieten meer van het leven dan de Letten. Letland bevindt zich in het post-Sovjettijdperk dus de mensen hebben er de neiging te overleven in de plaats van te leven. Ze hebben vaak geen financiële mogelijkheden om hobby’s te hebben. Ik woon dus graag in België. Omdat ik het heel belangrijk vind om de taal te kennen van het land waar ik woon, studeer ik nu Nederlands. Ik wil onder andere kunnen spreken met de leerkrachten van mijn zoon. Ik realiseer me wel dat mijn zoon op een zeker moment beter Nederlands gaat spreken dan ik. Omdat hij nog zo jong is, kan hij een nieuwe taal nog perfect leren. Iemand van het Agentschap Inburgering en Integratie vertelde me over de cursus NT2 met e-learning die ik nu volg. Ik ben blij met mijn keuze. De cursus is een beetje intensief, zeker in combinatie met een job en gezin, maar de lessen zijn leuk.”

 

DSC_0327Naji uit Palestina

“Ik studeer nu al een tijdje Nederlands en ik ben tevreden over het onderwijssysteem in Vlaanderen. Ook bij CVO VOLT helpen de leerkrachten me goed. Als ik een probleem heb, zal mijn leerkracht zich concentreren op dat probleem. Zo zal ik op aanraden van mijn huidige lerares bijvoorbeeld een speciale cursus volgen om mijn schrijfvaardigheid te verbeteren. Het is fijn dat de school me helpt om aan mijn fouten te werken. In de toekomst ga ik een opleiding bij de VDAB volgen. Ik vind het belangrijk om zo goed mogelijk Nederlands te spreken. Ook buiten de les oefen ik dus zoveel mogelijk. Sinds een tijdje doe ik vrijwilligerswerk bij Het Depot en ik ga ook veel naar de bibliotheek om boeken te lezen. Ik heb CVO VOLT aangeraden aan een vriend want cursisten hebben hier veel opties. Naast het Nederlands heb je hier nog veel andere opleidingen. Ook wat de lesmomenten betreft, heb je veel keuzes.”

 

DSC_0426bewAnne uit de Verenigde Staten

“Ik heb verschillende redenen om Nederlands te leren. Op de eerste plaats is dat mijn echtgenoot. Ik ben namelijk getrouwd met een Belg. De tweede reden is mijn job. Ik wil met mijn collega’s in hun taal kunnen communiceren en ook begrijpen wat er allemaal rondom me gebeurt op het werk. Vlaamse vrienden plagen me soms ook en zeggen dat ik moet proberen Nederlands te spreken. Eén van de eerste dingen die ik leerde over België was het volgende: als je uitgenodigd wordt bij een Belg thuis, dan is dat echt heel speciaal. Als je daarbovenop ook nog hun taal spreekt, dan heb je vrienden voor het leven gemaakt! Ook buiten de klas probeer ik Nederlands te oefenen maar het nadeel is dat Vlamingen graag Engels spreken met een moedertaalspreker. Ze schakelen snel over naar het Engels. Daarom ben ik van plan vaker Nederlands te oefenen met mijn man. Het is op aanraden van vrienden dat ik naar CVO VOLT ben gekomen. Ik heb geen spijt van mijn beslissing. De klas is zo divers en ik ontmoet hier heel vriendelijke mensen van over de hele wereld. Ik vind de Belgische cultuur interessant, ik hou van de dynamiek in de lage landen. België is een klein land. Veel Amerikanen hebben de neiging het over het hoofd te zien. Wanneer ze uiteindelijk hier zijn, zijn ze wel onder de indruk. Zeker als ik zeg dat ik ook één van de landstalen spreek!”

 

DSC_0422bewBotond uit Hongarije

“Mijn kinderen zijn drie en vijf jaar oud en gaan in België dus ook naar school. Dit is één van de voornaamste redenen waarom ik Nederlands studeer. Voor mij is het ook belangrijk om een goed beeld te krijgen van de cultuur hier. Ik wil niet alleen het nieuws begrijpen, maar ook programma’s op tv. Ik ben data scientist. Nederlands oefenen met mijn collega’s gaat het beste wanneer ik maar met één persoon praat. In groep is het nog wat moeilijker want dan heb ik het gevoel dat ik niet te lang kan zoeken naar de juiste woorden. Ik ben nu bezig met een cursus niveau 1 en ben nu in staat het nieuws beter te begrijpen. Vroeger kende ik de kleine woordjes (ik, jij, het …) niet en kon ik de informatie dus niet bijeenbrengen. Nu kan ik de volledige zin meestal wel begrijpen. Op tv kijk ik soms naar Vlaamse programma’s met ondertitels. Die helpen me enorm want er zijn zoveel verschillende accenten in het Nederlands. Ik heb gekozen voor een cursus met e-learning omdat ik die cursus beter kan integreren in mijn dagdagelijkse leven. Ik moet maar één avond per week op school zijn en kan toch een cursus van zes uur per week volgen. In onze klas zijn er veertien verschillende nationaliteiten. Ik vind dat heel interessant! Het geeft me ook een goed gevoel om weer student te zijn en les te volgen.“

 

DSC_0318Weiwei uit China

“Ik woon al vijftien jaar in België. Ik werk bij een Amerikaanse firma en iedereen spreekt daar altijd Engels met mij. Dat is handig. Nu ik zwanger ben, studeer ik Nederlands voor mijn baby. Op school ga ik in deze taal moeten communiceren met de leerkrachten van mijn kindje. Ook met de ouders aan de schoolpoort wil ik kunnen spreken. Ik denk dat je minder informatie krijgt als je geen Nederlands begrijpt. Ik zit nu in niveau 4 en volg een intensieve cursus. Omdat ik vier voormiddagen naar de Nederlandse les kom, gaat mijn niveau snel vooruit. Drie uur lang spreken we alleen Nederlands. Na 1 jaar les te hebben gevolgd, kan ik me goed uitdrukken in het Nederlands. Dat is fijn! Nu wil ik mijn Nederlands verbeteren. De zinsstructuur is bijvoorbeeld helemaal anders dan in het Engels dus oefenen we daar veel op in de les. De cijfers vond ik in het begin ook niet gemakkelijk. Als je veel oefent, gaat het wel allemaal goed. Mijn leraars zijn heel vriendelijk en behulpzaam. Als ik iets niet goed begrijp, leggen ze het met plezier nog een keer uit. In de les doen we veel spreek- en luisteroefeningen. Ik ga nu een pauze inlassen omdat ik ga bevallen maar daarna begin ik in niveau 5!”

 

DSC_0309bewFrances uit de Verenigde Staten

“Ik woon 1 jaar in België en ik studeer Nederlands om te integreren. Mijn kinderen gaan hier naar school en het is ook handig om mijn schoonfamilie te kunnen verstaan. Uiteindelijk is het mijn droom om een eigen zaak te starten. Ik heb juist een dagcursus niveau 1 met e-learning gevolgd. Ik ben nu in staat om instructies te lezen, menukaarten, advertenties, aankondigingen … Laatst ging ik naar een kledingwinkel en in plaats van te antwoorden in het Engels, deed ik dat voor de eerste keer in mijn leven in het Nederlands. Dat was een speciaal moment. Ik voel me nu zeker genoeg om een conversatie te starten in het Nederlands. Mijn leerkracht was heel geduldig en vriendelijk. In de klas was er een grote diversiteit aan studenten. We waren daar allemaal samen dingen aan het leren, dat was heel aangenaam. Ik ben ook een visuele leerder. Als ik iets lees, kan ik het begrijpen en onthouden. Oefenen op het leerplatform was dus goed voor mij. Omdat ik drie kinderen heb, was het een pluspunt dat ik in een cursus met e-learning maar twee voormiddagen naar school moest komen en toch een intensieve cursus kon volgen.”

 

DSC_0312bewRaul uit Argentinië

“Mijn vrouw komt uit Nederland. Voor mij is het dus heel belangrijk om Nederlands te leren want ik gebruik die taal wanneer ik met mijn schoonfamilie spreek. Ik heb juist niveau 5 afgerond en ik vind CVO VOLT fantastisch. De leraars zijn heel goed en vriendelijk. Ze helpen hun cursisten graag. Dat vind ik belangrijk. Een vriendelijke leraar is een betere leraar dan een leraar die enkel goed is. Vroeger heb ik in het buitenland gestudeerd en daar waren de leraars helaas niet altijd even vriendelijk. Als je me vraagt welke tip ik heb voor cursisten Nederlands, dan zou ik zeggen dat ze moeten proberen te spreken met de Vlamingen, elke dag. Als je contact wil leggen, dan helpt het zeker ook om zelf vriendelijk te zijn!”

 

 

 

Wil je meer informatie over onze cursussen Nederlands? Neem dan hier een kijkje.