Folder CVO VOLT 2015-16

Internet of Things

Start lessen :
Einde lessen :
Frequentie : maximaal 1 /week
Inschrijven vanaf :
Inschrijvingsgeld : €90
Lestijden : 60
Lesmomenten
Lesmomenten later te bepalen

Module omschrijving

Misschien heb je het wel al gezien: een slimme thermostaat of een slim alarmsysteem dat je berichtjes over het internet stuurt wanneer er iets niet pluis is. Deze apparaten behoren tot de categorie Internet of Things (IoT). Maar wat is dat nu eigenlijk en hoe werkt dit?
In deze cursus nemen we een praktische benadering tot deze materie, waarbij zowel programmeren als praktische elektronica aan bod komen. We leren over het MQTT protocol en brengen dit ook in de praktijk door het zelf bouwen van onze eigen IoT apparatuur, zoals een op afstand bestuurde thermostaat en hoe we de lichten thuis kunnen besturen via onze smartphone. Misschien heb je zelf een concreet project in gedachten? Ook dit kan samen met de leerkracht en de medecursisten uitgewerkt worden. De wereld van de automatisatie is zo uitgebreid en divers dat projecten die in de klas gemaakt worden, gestuurd kunnen worden op basis van persoonlijke voorkeuren. Je zal dus vooral werken aan een eigen project, als je dit hebt, onder begeleiding van de leerkracht
De cursus veronderstelt enige voorkennis van programmeren. De begrippen variabelen, functies, beslissingsstructuren binnen een programmeertaal heb je reeds onder de knie. Volgde je reeds een cursus Arduino of heb je een basis van programmeren dan is dit mogelijks iets voor jou.
Bij de cursus maken we gebruik van een persoonlijke ontwikkel-kit. Reken op een budget van zo’n 45 euro. De lesgever geeft tijdens de eerste les aan wat je best kan aankopen. Als je reeds de module Arduino volgde, heb je al een aantal onderdelen in huis en is je kost lager. Afhankelijk van het project dat je gerealiseerd wil zien, kan de kost terug wat oplopen: extra uitbreidingsbordjes van de Arduino Uno zijn niet inbegrepen. Er zijn er honderden, voor evenveel toepassingen. We kunnen je ze niet allemaal laten aanschaffen. Je koopt enkel wat je nodig hebt.

Doelpubliek

Voor iedereen die gepassioneerd is door telecommunicatie, programmeren, elektronica en hier zelf creatief mee aan de slag wil.

Inhoud

•†Communicatie over het internet: het TCP/IP protocol
•†Het Internet of Things (ioT) protocol: MQTT
•†Communiceren via WIFI
•†Basiselektronica en IoT modules
•†Gebruik van een IDE (Integrated Development Environment)
•†Gebruik van functiebibliotheken, horend bij verschillende Arduino uitbreidingsmodules
•†Maken van een simpele webportal
•†Maak je eigen IoT projecten met onder andere: ’domotica’ sturingen van lampen of thermostaten vanaf je computer, tablet of smartphone.

Toelatingsvoorwaarden

een basisvoorkennis van programmeren is vereist om deze module te kunnen volgen

Extra informatie over deze module

Tijdens deze lessen werk je met een eigen microcontroller en bijhorende elektronica. Je hebt een eigen kit nodig maar de docent geeft je tijdens de eerste les de nodige uitleg over wat de beste aanschaf is. Voorzie hiervoor een totaalbudget van ongeveer 45 euro. Heb je al een Arduino, dan ligt de kost lager. Modules voor een persoonlijk project zijn extra