Opleidingcheques

Opleidingscheques voor werknemers

Ben je werknemer? Dan kan je via opleidingscheques de kostprijs van de opleiding halveren. Tot en met 31 augustus 2020 kon je papieren opleidingscheques aanvragen bij VDAB. Deze kan je nog altijd inzetten. Vanaf 1 september 2020 vraag je je opleidingscheques aan via het WSE-loket van de Vlaamse overheid.

Je vraagt de cheques bij voorkeur voor je inschrijving aan zodat je er je inschrijvingsgeld mee kan betalen. De meeste opleidingsverstrekkers aanvaarden de opleidingscheque ook nadien nog.

Belangrijk: Zoek eerst op hoeveel inschrijvingsgeld je moet betalen voor de opleiding. Wil je bijvoorbeeld een opleiding volgen van 120 euro? Bestel dan voor 120 euro cheques. Er zijn cheques van 5, 10 en 25 euro. De Vlaamse overheid betaalt de helft van de cheques. Dat betekent dat je voor een opleiding van 120 euro maar 60 euro zelf betaalt. Bestel niet meer cheques dan nodig, want we kunnen je geen geld teruggeven op je opleidingscheques.

Op de website van Vlaamse overheid kan je nalezen of je in aanmerking komt voor deze opleidingscheques en hoe je ze moet aanvragen. Opleidingscheques kan je gebruiken om je inschrijvings- en kopiegeld te betalen. Je kan ze niet gebruiken om handboeken aan te kopen.

Voor de registratie heb je informatie, zogenaamde ODP-code, nodig die op je inschrijvingsformulier staat. Hieronder laten we zien waar op je inschrijvingsformulier je die kan vinden:

Opleidingscheques, Vlaams OpleidingsVerlof en POP

Het POP
Als je loopbaanbegeleiding  volgde, stelde je samen met jouw loopbaanbegeleider een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) op. Een van de onderdelen van zo'n plan kan zijn dat je een opleiding moet volgen om je loopbaandoel te realiseren. Die 'loopbaangerichte' opleiding kan je betalen met opleidingscheques. Indien je opleiding vermeld wordt in een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) na loopbaanbegeleiding, dan komen álle opleidingen in aanmerking voor opleidingscheques en komen ook hooggeschoolden in aanmerking. Je bezorgt ons een attest dat je samen met je begeleider hebt ingevuld.


Het VOV
Opleidingen die erkend zijn in het kader van het Vlaams OpleidingsVerlof kan je betalen met opleidingscheques. In de databank Vlaamse opleidingsincentives kan je nagaan welke opleidingen recht geven op Vlaams Opleidingsverlof. Hooggeschoolden kunnen die opleidingen niet betalen met opleidingscheques.