FAQ - Veel gestelde vragen

Iedereen vanaf 18 of ouder is welkom in een diplomagericht traject.

In het volwassenenonderwijs worden de verschillende vakken van een opleiding als modules ingericht. Telkens je een module met succes afgerond hebt, krijg je een deelcertificaat. Als je alle modules van een opleiding afgewerkt hebt, krijg je een certificaat.

Voordelen

Afhankelijk van je voorkennis of het resultaat van de vrijstellingsproeven kan je een vrijstelling behalen.  Dit verlicht en/of verkort je leertraject.
In het reguliere secundair onderwijs betekent een tekort voor een aantal vakken al gauw dat je een jaar moet overdoen. In het modulair systeem moet je enkel de module waarvoor je niet geslaagd bent, opnieuw volgen.
Je kan in grote mate zelf kiezen welke modules je in welk semester wil volgen. Zo ontstaat er een flexibel leertraject dat zorgt voor een goede balans tussen werk, gezin en studie.

Je kiest of je modules in contact- en of gecombineerd onderwijs volgt.

  • Campus Aarschot - Schoolstraat 1, 3200 Aarschot (openingsuren)
  • Campus Diest - Boudewijnvest 3, 3290 Diest (openingsuren)
  • Campus Heverlee – Interleuvenlaan 3-5 – 3001 Leuven (openingsuren)
  • Campus Tienen – Alexianenweg 2 (ingang via Gilainstraat 1) – 3300 Tienen (openingsuren)
    of campus Tienen OBASI - Dr. Geensstraat 24, 3300 Tienen (geen secretariaat)

De lessen gaan overdag tussen 8u45 en 17u05 door. ‘s Avonds wordt er tussen 18u00 en 22u00 lesgegeven. Voor de e-learning trajecten gaan de contactmomenten ongeveer 2 keer per maand op zaterdag door.

Je kan via gespreide evaluatie en/of een eindexamen geëvalueerd worden. Meer informatie krijg je aan de start van de module van je vakleerkracht.

Graag bieden we je onze hulp aan om je diploma secundair onderwijs te behalen. Daarom hebben we een team van cursistenbegeleiders en buddy’s die jou in persoonlijke begeleidingssessies of in kleine groepen ondersteunen.

Het diploma secundair onderwijs dat je in het tweedekansonderwijs behaalt, is een volwaardig diploma secundair onderwijs.

Je volgt les in een centrum voor volwassenenonderwijs. Dit betekent dat we gebonden zijn aan de wet op de privacy. We mogen geen informatie doorgeven zonder jouw toestemming. Uiteraard zijn we altijd bereid om een gesprek aan te gaan met jou, je ouders of begeleiders samen.

Lees hier alle informatie over opleidingscheques.

Ben je jonger dan 26 jaar? Dan heb je recht op kinderbijslag als je minimum 17 uur les per week volgt en regelmatig aanwezig bent.

Ontvang je een werkloosheidsuitkering? Dan moet je aan de RVA toestemming vragen om een opleiding in het tweedekansonderwijs te mogen volgen. Je moet minstens 20 uur les volgen per week. Op het secretariaat van onze school kan je hiervoor het formulier C94 vragen. | website RVA

Werk je in de privé-sector? Dan kan je betaald educatief verlof krijgen van je werkgever. Je moet wel regelmatig aanwezig zijn in de lessen.

Ben je jonger dan 26 jaar? Dan kan je bij de NMBS een schooltreinkaart aanvragen. De formulieren die je hiervoor nodig hebt, vind je op de website van de NMBS.

Dankzij cvo volt kan wie zich inschrijft een gratis Office-pakket (Excel, Outlook, PowerPoint, Publisher, Word, OneNote, Access) installeren en gebruiken op vijf toestellen. Bovendien krijg je er een OneDrive cloud opslag van 1 terabyte en een Minecraft licentie bij. De software kan gebruikt worden zolang je een actieve cursist bent bij cvo volt (met behoud van account tot en met 31/12 na het einde van het schooljaar waarop je bent ingeschreven).

Bekijk hier hoe je de software kan installeren.

Bij tko volt hechten we belang aan je gezondheid. Tko volt volgt de coronasituatie mee op en garandeert dat al haar cursisten op een veilige en ontspannen manier toch les kunnen blijven volgen. Een aantal modules plannen we sowieso in gecombineerd onderwijs. Voor de modules in contactonderwijs respecteren we de veiligheidsrichtlijnen van de overheid.